دانشنامه نهج‌البلاغه (دوره ۲ جلدی)

دانشنامه نهج‌البلاغه همان‌گونه که از نام آن برمی‌آید، درباره مفاهیم و مضامینی است که محمد بن حسین موسوی، ملقب به سیدرضی یا شریف‌رضی، از سخنان امام علی(ع) در کتاب نهج‌البلاغه گرد آورده است. این مضامین موضوعات دینی، علمی، فرهنگی، تعلیم و تربیت، اخلاق،‌ اجتماع، سیاست و حکومت، مدیریت، هستی‌شناسی، مردم‌شناسی، دشمن‌شناسی، اعلام(اعم از اعلام نهج‌البلاغه و اعلام محققان معروف)،‌ مکان‌ها، شرح‌ها، ترجمه‌ها،‌ شرح حال مترجمان و شارحان،‌ موسسات، مراکز آموزشی و پژوهشی، کتابخانه‌های تخصصی و … را در برگرفته و براساس مدخل‌های مستقل تدوین شده است.

این دانشنامه بیش از همه به منظور آشنایی نوجوانان و جوانان که در آغاز راه پرمخاطره زندگی خویش‌اند و با انواع چالشها و پرسشها روبرو می‌شوند گردآوری شده است. سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی، به عنوان اصلی‌ترین متولی فرهنگ کودکان و نوجوانان و جوانان این مرز و بوم، تدوین دانشنامه نهج‌البلاغه را که حاصل کار و زحمت بسیاری از شارحان، مترجمان و پژوهندگان دریای علم و معرفت نهج‌البلاغه است در دستور کار خود قرار داد.

از ویژگی‌های دیگر این کتاب مرجع می‌توان به مواردی چون جامع‌نگری، استناد به قرآن کریم، طرح خطبه‌های مهم، معرفی اعلام نهج‌البلاغه، معرفی شرح‌ها و ترجمه‌های نهج‌البلاغه و مترجمان و شارحان آن‌، معرفی نهج‌البلاغه‌پژوهان، ارجاعات درون‌متنی و ذکر منابع کامل هر مدخل اشاره کرد.

این دانشنامه درباره مفاهیم و مضامین خطبه، نامه ها و کلمات قصار حضرت علی (ع) است که سیدرضی آنها را در کتاب نهج البلاغه گردآورده است و در زمره دانشنامه های تخصصی به شمار می رود.

رییس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش، هدف از تهیه این دانشنامه را ارایه اطلاعات در قلمرو موضوعات و مفاهیم نهج البلاغه خواند و گفت: دانشنامه با هدف استفاده بهتر نسل نوجوان و جوان به عنوان مخاطبان اصلی و بر پایه جدیدترین استانداردهای دانشنامه نویسی تدوین شده است.

محمدیان تصریح کرد این دانشنامه از چند جهت دارای اهمیت است که از آن جمله می توان به ارتباط معنایی گسترده با مفاهیم قرآنی، صدور خطبه و نامه ها و پندها از یک انسان کامل و معصوم و تنها حاکم اسلامی در تاریخ اسلام که به خلافت ظاهری رسید و گستره وسیع موضوعی و اوج فصاحت و بلاغت کلام عرب پس از قرآن کریم اشاره کرد.
مولفان: جمعی از نویسندگان بنیاد نهج‌البلاغه زیر نظر جمال‌الدین دین‌پرور. تهران: مدرسه، ۱۳۹۴٫ چاپ اول. جلد ۱: ۵۰۴ص، جلد ۲: [۴۱۲]ص. وزیری.برای نوجوانان و جوانان.

ناشر کتاب :   موسسه فرهنگی مدرسه برهان (انتشارات مدرسه)