آشنایی با نهج البلاغه

از زمان تولد نهج البلاغه این منبع غنی و عظیم اسلامی همواره مورد توجه اندیشمندان و دانشمندان مختلف در ادوار گوناگون قرار گرفته و هر کس به قدر درک و بضاعت فکری خود از آن بهره مند شده است و این توجه آنقدر پر رنگ و بی وقفه بوده که این منبع اصیل و گرانقدر اخ القرآن نام گرفت .

اما حقیقت آن است که آشنایی عمومی مردم با نهج البلاغه به خصوص در ایران اسلامی پس از ترجمه این اثر گرانسنگ به فارسی توسط مترجمان و اندیشمندان فارسی زبان اتفاق افتاد و همین مسئله راهی به سوی توده مردم در بهره وری از این اثر جاودان گشود .

و اکنون پس از سالها آنقدر این نام با گوش و چشم و جان مردم آشناست که همگان به دنبال یادگیری و بهره مندی از آن بیفتند و راه های آموزش و فهم بهتر آن را جستجو کنند .

اما از آنجا که این کتاب ، کتابی تخصصی در زمینه خاصی نبوده بلکه در همه زمینه ها و ابعاد زندگی انسان حرفی برای گفتن دارد می طلبد که با نگاه محققانه و ریزبین تری مورد مداقه و مطالعه قرار گیرد .

البته این به معنای آن نیست که عموم مردم و افراد عادی اجتماع با سطح سواد و معلومات معمول از استفاده از نهج البلاغه محرومند ، اما همین مسئله میطلبد که راهکارهایی برای فهم ویادگیری هرچه بهتر نهج البلاغه به جامعه ارائه شود تا همگان بتوانند از آن استفاده کنند.

“به سراغ نهج البلاغه میرویم اما با وجود مطالعه منظم بخش های مختلف چیز زیادی از آن متوجه نمیشویم” این سخن مشترک همه کسانی است که بدون کمک اساتید یا منابع مربوطه و به طور دفعی به سراغ متن اصلی رفته و مطالعه ای ترتیبی را آغاز میکنند.

در حالیکه نهج البلاغه کتابی است که سخنان حضرت را به صورت گزینشی و آن هم نه با نظم معنایی یا تاریخی یا … بلکه فقط و فقط بر اساس قالب سخن(خطبه،نامه یا حکمت بودن)جمع آوری کرده است و این خود به دلیل عدم آشنایی مخاطبان با مواردی از قبیل شان صدور کلام ، تاریخ آن ،ویژگی های زمانی و مکانی و البته ویژگی های شخصیتی مخاطب کلام موانعی را بر سر راه فهم کامل کلام ایجاد می کند .

بنابراین به نظر میرسد برای فهم بهتر و برداشت صحیح تر از مطالب نهج البلاغه لازم است موارد فوق به صورت مرحله ای یا با سیر منظمی در کنار هم ، همراه با مطالعه متن مورد توجه و مداقه قرار گیرد تا در نهایت نتیجه مطلوبی از مراجعه به این اثر گرانسنگ حاصل آید.

در این مجال و در این صفحه ان شاء الله قصد داریم تا با این نگاه ، شیوه ها و ملزومات مطالعه و یادگیری اثر بخش را جهت استفاده علاقمندان ارائه کنیم تا راهی باشد در جهت بهره وری هر چه بهتر و بیشتر از یگانه اثر جاودان از مولای متقیان امیرالمومنین علیه السلام .

بنابراین پیشنهاد می کنیم علاقمندان یک بار هم مطالعه نهج البلاغه را با شیوه و تذکرات این صفحه در پیش بگیرند و با ما در صفحه آموزش نهج البلاغه به طور عملی و نزدیک همراه باشند .

( نویسنده : کروندی /کارشناس ارشد نهج البلاغه)

• مدیر داخلی فصلنامه
      مدیر داخلی فصلنامه says:

سلام
      این نوشته ادامه مطلب ندارد، اما در بخش خوانش و فهم و عمل به نهج البلاغه باز هم سلسله مطالبی در آینده گنجانده خواهد شد.

پاسخ دادن

2 × یک =