امیرمومنان به روایت نهج البلاغه

مجید رضایی دوانی

نشر نگاه معاصر

چاپ اول ۱۳۹۳

در چهار صفحه‌ای که مولف به مقدمه اختصاص داده، اظهار می‌کند ، هدف از نگارش کتاب علاوه بر نگارش مختصر زندگی امام علی«علیه السلام» تنظیم تاریخی مطالب نهج البلاغه است که به درک بهتر مطالب می‌انجامد.

عضو هیئت علمی دانشگاه مفید بیان می‌کند ، ترتیب تاریخی نداشتن نهج البلاغه از نقاط ضعف این کتاب ارزشمند است و مولف برای تنظیم مطالب تاریخی از کتب متعددی چون بحار الانوار و بهج الصباغه، شرح ابن ابی الحدید، پرتویی از نهج‌البلاغه، تمام نهج البلاغه، موسوعه الامام علی بن ابیطالب و کتب دیگر بهره برده است.

به گفته نگارنده به دلیل در دسترس بودن و استفاده بیشتر مترجمان از نسخه صبحی صالح، این کتاب بر اساس این نسخه تنظیم شده است.

نکته قابل توجه و متفاوت از دیگر کتابهای نگاشته شده درباره زندگانی امام این است که نویسنده در فصل بندی کتاب سقوط مصر و غارتگری های معاویه را در فصل جداگانه ای تنظیم نموده است؛ البته استاد دلشاد تهرانی نیز در بخش هشتم(پس از نهروان تا شهادت) کتاب لوح بینایی خود که تحلیل تاریخ حکومت امام با تاکید بر نهج البلاغه است، به تفضیل از شورش‌ها وشبیخون‌ها نام برده است. با وجود آنکه لوح بینایی حدود یکسال زودتر از این کتاب(در پاییز ۹۲) چاپ شده است؛ اما نویسنده نه در مقدمه نامی از آن برده و نه در منابع خود از آن استفاده کرده است.

رضایی دوانی در مقدمه تاکید می‌کند که نوشته حاضر از جهاتی با نوشته های قبلی تفاوت دارد و آن اینکه شهیدی درکتاب علی از زبان علی خود زندگانی حضرت را به اختصار بیان کرده و کتاب نیم قرن از تاریخ اسلام در آیینه نهج البلاغه معادیخواه نیز دقیقاً به صورت تاریخی تنظیم نشده است.

کتاب حاضر بر اساس تعدد بیانات امام در در ۷ فصل تنظیم شده است:

۱٫ از تولد تا بیعت مردم در مدینه ۲٫ آغاز حکومت امیرالمومنین علیه السلام ۳٫ شکل گیری جریان ناکثین و جنگ جمل ۴٫ جریان قاسطین و جنگ صفین ۵٫ بازگشت از صفین و نبرد نهروان ۶٫ سقوط مصر و غارت گری خونین معاویه و ۷٫ فصل آخر روزهای پایانی عمر امام.

نمایه کتاب هم تنها اختصاص به آدرس خطبه، نامه‌ها و حکمت‌ها در متن دارد و در پایان هم تصاویری از نقشه های مسیر حج پیامبر و نبردهای امام با ناکثین، مارقین و قاسطین را ضمیمه نموده است.

این کتاب را نشر نگاه معاصر در نیمه دوم سال ۱۳۹۳، در ۳۹۶ صفحه به زیور چاپ آراسته و در ۱۱۰۰ نسخه و با قیمت ۲۲۰۰۰ تومان به بازار عرضه کرده است.

تهیه و تنظیم: ز.خانجانخانی

16 − 8 =