چرا در باره نهج البلاغه تردید مى‏کنند؟

شبهات وارده به نهج البلاغه را میتوان به دو بخش تقسیم کرد : اولا شبهات سندی است که با توجه به دلایل ذکر شده از سوی اندیشمندان طی سالیان متمادی و در قالب تهیه کتب مستقلی که اسناد و مدارک ثبت وضبط شده نهج البلاغه را جمع آوری کرده اند دیگر جای شک و شبهه ای در این زمینه باقی نمانده ،مگر موارد معدودی که آن هم با توجه به سبک و سیاق خاص نهج البلاغه قابل پاسخ گویی است. اما بخش دوم که شامل شبهات محتوایی می شود جای پردازش و پاسخ گویی دارد در این قسمت اشاره کوتاهی به پاسخ های داده شده پیرامون برخی شبهات وارده به نهج البلاغه می شود .بی تردید آنچه در ادامه می اید تنها به عنوان نمونه و نه تمام شبهات و تمام پاسخ ها مطرح میشود پس شایسته است علاقمندان برای کسب اطلاعات بیشتر به منابع مرتبط رجوع فرمایند.

“مجموع مطالب نهج البلاغه از لحاظ ادبیات عربى بسیار پرارزش، و چشمه‏اى گرانقدر و سرشار است. از این رو نمى‏باید به خاطر تعصب اشخاص، یا مردمى که نیروى درک آنها ضعیف است، و سخنان حکیمانه را قدر نمى‏دانند، و توجهى به عواقب کارها ندارند، ارزش آن را نادیده گرفت.

سید رضى که بى گفتگو سرآمد شاعران عصر خود بود، قد علم کرد و براى پیشرفت و تحرک بیشتر ادبیات عربى «نهج البلاغه» را به وجود آورد، و یک نهضت جدید ادبى را پى ریزى نمود، به این معنى که از سخنان گهربار و برگزیده امیر بلاغت و پیشواى انشاء و ترسل که کاملا به منظور بزرگ او وفق مى‏داد و گذشته از وثاقت و شایستگى خودش تمام آن مطالب هم مستند و متکى به دلائل و منابع تاریخى بود، انتخاب کرد و «نهج البلاغه» نامید.

بنا بر این نمى‏دانم علت چیست که بعضى از برادران ما که خود را منتسب به اهل سنت مى‏دانند، فقط به واسطه تأثر خاطرى که از بعضى مطالب خطبه شقشقیه دارند، از این کتاب پر ارج نکوهش مى‏کنند نمى‏دانم چه باعث شده که بعضى از برادران شیعه نیز در توثیق این مجموعه ذیقیمت فقط به خاطر خطبه‏اى که شامل مدح عمر است، و استبعاد صدور آن از امیر المؤمنین (علیه السّلام)، ایستادگى مى‏کنند، در حالى که در هر دو خطبه براى ما راه تأویل باز است.

(ادامه مطلب)

1428325037_Download-Computer-128